Miten pelataan pesäpalloa?

Modernia pesäpalloa pelataan siten, että yksi peli pelataan kahdessa jaksossa joissa molemmissa on neljä vaihtoa. Osion voittaa joukkue, joka suorittaa eniten juoksuja sen hyökkäävällä vaihdolla.

Jos pisteet ovat tasan, silloin järjestetään ylimääräinen vaihto, ja jos sen jälkeen ollaan vielä tasoissa, niin järjestetään erityinen pistekilpailu joka muistuttaa rankkarikisoja jääkiekossa ja jalkapallossa. Vaihdon aikana molemmat joukkueet vaihtavat vuoroja hyökkäykseen ja puolustukseen.

Puolustavalla joukkueella on yhdeksän pelaajaa kentällä. Hyökkäävä joukkue voi käyttää kolme jokeria, eli lyöjää, yhden puoliskon aikana yhdeksän normaalin lyöjän lisäksi. Hyökkäävä joukkue voi jatkaa lyömistä kunnes kolme pelaajaa on poltettu tai yksi lyöntikierros on lyöty läpi ilman vähintään kahta juoksua. Lyöjä ja syöttäjä ovat kasvokkain kotipesässä, vastakkaisilla puolilla pyöreää syöttölautasta. Syöttö tehdään heittämällä pallo suoraan ylöspäin lautasen yläpuolella, vähintään metrin verran syöttäjän pään yläpuolelle.

Lyöjällä on kolme lyöntimahdollisuutta osua palloon mailalla. Pelkkä osuminen ei tarkoita, että hänen tulee liikkua. Hän voi käyttää kaikki kolme osumaa ennen kuin lähtee juoksemaan. Syöttö lasketaan osumaksi jos lyöjä heilauttaa mailaa palloa kohti tai jos tuomari sanoo että syöttö oli hyväksytty. Jos syöttäjä syöttää huonosti, lyöjä voi kävellä vapaasti ykköspesälle jos kenttä on tyhjä. Jos kentällä on juoksijoita, kotipesää lähinnä oleva juoksija voi kävellä seuraavalle pesälle. Syöttö on huono, jos pallo ei laskeudu lautaselle, jos se on liian matala, tai jos syöttäjä tekee virheen.